top of page
featured-bhutan-mountains.jpg

Geografie

O țară mica, cuibărită în Munții Himalaya, între India și China, Bhutanul se caracterizează prin munții săi abrupți și văile adânci, care au condus la un mod de trai al populației împrăștiat. Țara este cunoscută prin filosofia sa unică– Gross National Happiness (GNH) –ce ghidează modul său de dezvoltare. Resursele abundente de apă creează condiții ideale pentru folosirea unor surse de energie mai sustenabile, cum ar fi hidroenergia, astfel economia s-a putut dezvolta exponențial ca urmare a energiei ieftine. Veniturile fiscale provenite din vânzarea de hidroenergie Indiei și turism au ajutat țara să investească în capitalul uman, dezvoltându-se calitatea serviciilor, educației și sănătății.
Bhutanul are un mediu și o politică stabilă. A avut parte de un progress fascinant în reducerea sărăciei și a egalității de gen, continuând și astăzi să lupte împotriva problemelor sociale și a dispariției culturii.
Stabilitatea macro-fiscală a Bhutanului a rămas neatinsă în ultimul deceniu, dar, ca multe alte țări de altfel, economia a trecut prin multe provocări în încercarea combaterii pandemiei COVID-19.
Lupta împotriva pandemiei pare să fie pe sfârșite, datorită măsurilor stricte de protecție și a vaccinării rapide, 90% din populație fiind vaccinată încă din august 2021. Numărul cazurilor e în continuă scădere, în luna septembrie fiind confirmate 2559 cazuri și doar 3 morți.
Toate acestea au reprezentat un cost economic imens. Granița a fost închisă încă din iulie 2020 și s-a deschis abia în iunie 2021. Majoritatea industriilor au avut de suferit ca urmare a forței de muncă împuținată și a opririi importului cu India. Rata șomajului a ajuns de la 2.7% (2019) la 5% (2020), cei mai mulți șomeri fiind din zonele urbane sau tineri.

Geografie: About
MM1_1609_Bdef_ok.jpg

Flora

Bhutanul, cunoscut de către botaniști ca ”paradisul plantelor”, are sute de specii endemice și multe altele ce așteaptă să fie descoperite. Mulți turiști aleg să viziteze această țara pentru a admira flora diversă. În Evul Mediu, Bhutanul a obținut numele de ‘Tărâmul plantelor medicinale’ și a atras numeroși doctori și fiziciani ai vremii, din întreaga lume, în special din Tibet.
La vremea aceea, majoritatea populației locuia în natură, mâncând plante comestibile, rădăcini, fructe etc. În zilele noastre, Bhutanul se mândrește cu numeroase premii internaționale, de prestigiu pentru eforturile sale de conservare a naturii; merită menționat titlul de ”Campion al Planetei”.

Pădurile Bhutanului au devenit casa a numeroase plante: 6000 de specii de flori și peste 100 de specii diferite de plante endemice. În Bhutan se găsesc trei tipuri de pini: pinul albastru, pinul Chir și pinul Bhutan. Rășina provenită de la pini era folosită în antichitate pentru iluminare.

Floarea națională este macul albastru care crește în regiunea alpină din nord. Copacul național, Chiparosul, poate fi găsit cu ușurință pe întreg teritoriul, și este folosit cu scopuri medicinale și în compoziția tămâiei. Chiparosul este folosit, de asemenea, în construcția templelor din Bhutan și Tibet.

Geografie: About
ef.jpg

Fauna

Timp de sute de ani, populația Bhutanului a locuit în armonie cu mediul înconjurător, permițând coexistența animalelor. Teritoriul larg acoperit cu păduri reprezintă un habitat ideal pentru numeroase specii de animale, inclusiv specii rare sau pe cale de dispariție, acestea din urmă fiind văzute ca niște priorități de către Guvern. De exemplu, în Bhutan poate fi găsit Langurul Auriu, Tigrul Regal Bengal, Leopardul Înzăpezit, Takinul și Rinocerul. Animalul național este Takinul, considerat a fi o creatură mistică de către țările vestice până în 1990. O legendă veche spune că animalul a fost creat de către un călugăr budist sfânt care, pentru a arăta de ce e capabil a luat capul unei capre și l-a pus pe corpul unei vaci.
Sunt peste 150 de specii de mamifere în Bhutan, iar numărul e în continuă creștere. Pe lângă acestea, țara găzduiește peste 600 de specii de păsări, astfel observarea păsărilor a devenit una din activitățile preferate atât a turiștilor, cât și a localnicilor. Stârcul alb, una din speciile pe cale de dispariție este atent monitorizată de către Guvern din cauza amenințării pe care industria hidroenergetică o reprezintă pentru această pasăre. Din cele 200 de păsări aparținând acestei specii, 30 se găsesc în Bhutan. Fluturele național este Ludlow’s Swallowtail, endemic părții de est a munților Himalaya.
Fauna Bhutanului se bucură de atenția a numeroase organizații internaționale, în special pentru conservarea unor specii-simbol cum ar fi tigrul, leopardul și elefantul.

Geografie: About
bottom of page