top of page
Image by Faris Mohammed

Cultura

Stilul de viață și obiceiurile locuitorilor au aspecte unice în această regiune. Influența cea mai puternică o exercită religia și puteți vedea la tot pasul rămășițe ale budismului și ale religiei originare din Tibet, bonismul. În 1989, portul costumului național în public a devenit obligatoriu pentru locuitori. Bărbații poartă "gho", o robă cu mâneci cu butoni din argint și șosete până la genunchi, iar femeile poartă "kira", un fel de sari decorat cu broșe și purtat peste o fustă. Vânzarea tutunului este interzis prin lege, la fel ca și fumatul în locurile publice. Datorită perioadei lungi de izolare, peste tot în țară se pot observa obiceiuri ciudate. De exemplu, puteți vedea falusuri uriașe pictate pe ziduri, pentru a alunga spiritele rele. Câinii sunt considerați animalele superioare, având cele mai mari șanse să se reîncarneze în ființe omenești. Câinii sunt tratați cu respect și îi puteți vedea în număr mare în sate, umblând liberi. Ascensiunea pe unele vârfuri Himalaya este interzisă, deoarece se crede că munții sunt sălașul zeilor. De asemenea, este interzis înotul în râuri, pentru a nu deranja sufletele zeităților.


Principalul aliment consumat în Bhutan este orezul, adesea asezonat cu carne. Deși majoritatea buthanezilor sunt budiști, aceștia nu sunt vegetarieni. O masă specifică constă în "thugpa", o supă de carne preparată cu ierburi aromate, orez și curry cu carne sau omletă. Orezul dulce se servește la ocazii speciale. Ceaiul făcut cu sare și unt este o specialitate bhutaneză. La altitudini mari se cultivă cereale. Acestea se prăjesc și se conservă. Laptele se găsește rar și nu are o calitate bună.

Cultura: About

Istoric

Regatul Bhutan este o țară din sudul Asiei, aflată la poalele Munților Himalaya, învecinându-se la sud, est și vest cu India și la nord cu China. Între Bhutan și Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh. Bhutanezii numesc țara Druk Yul, adică „Țara dragonului”.
Principatul întemeiat de populația thepu în secolul VIII, a fost ocupat de tibetani în secolul IX, care impun lamaismul (din secolul XII, religie de stat). În secolul XVIII, principatul Bhutan recunoaște suzeranitatea chineză. Timp de un secol își apără autonomia internă amenințată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat la 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaște formal independența Bhutanului, dar își asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (până în 1947). La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar, din 1961, și apărarea acestuia.

Cultura: About
bottom of page